Skip to content

Wat is de meest gemiddelde gemeente in België?

Article / Blog

In 2024 telt België circa 5,1 miljoen huishoudens voor een totaal van 11,6 miljoen inwoners, verspreid over 581 verschillende gemeenten. De nationale statistieken leren ons dat het gemiddelde bruto maandinkomen 3.886€ bedraagt, dat de gemiddelde leeftijd van de bevolking 42 jaar is en dat 19% van de bevolking ouder is dan 65 jaar.

Maar achter deze statistieken schuilt een veel complexere realiteit: de heterogeniteit van de bevolking. Deze heterogeniteit komt tot uiting in de diversiteit van huishoudens evenals in hun verspreiding over het grondgebied. Feit is dat, wat betreft leeftijdsgroepen en inkomens, de 5,1 miljoen huishoudens die België bevolken niet allemaal hetzelfde zijn en zich niet gelijkmatig over het grondgebied verdelen.

Met meer dan 30 jaar ervaring beschikt SIRIUS Insight over een grondige kennis van de Belgische bevolking. Deze expertise is samengevat in Dividuals, de meest geavanceerde consumentensegmentatie op de Belgische markt, beschikbaar voor elke straatsectie. In dit blogartikel gaan we op zoek naar de gemeente die de Belgische bevolking het beste weerspiegelt.

De diversiteit van de bevolking door de lens van Dividuals®

Dividuals, de meest geavanceerde consumentensegmentatie op de Belgische markt, onthult dit mysterie. Dankzij de 10 segmenten en 37 subsegmenten weerspiegelt Dividuals de diversiteit van de bevolking, rekening houdend met het levensniveau, de leeftijd, de gezinssamenstelling van de huishoudens en hun consumptiegewoonten. Deze segmentatie, beschikbaar voor iedere straatsectie, brengt ook de ruimtelijke variabiliteit aan het licht die België kenmerkt.

De ‘gemiddelde’ Belg, wie is dat?

Laten we terugkeren naar de nationale statistieken. Met Dividuals kunnen we ook evalueren in hoeverre een gemeente dichtbij of ver van het gemiddelde ligt, dat wil zeggen in hoeverre de bevolking die daar woont de nationale statistieken weerspiegelt.

Een gemeente wordt als ‘gemiddeld’ beschouwd als daar een percentage huishoudens per Dividuals-segment wordt aangetroffen dat vergelijkbaar is met de nationale percentages.

Hier is de samenstelling van de Belgische huishoudens gezien door de lens van Dividuals:

Zo leren we dat 21% van de Belgische huishoudens tot het segment E – Modaal en senior. Deze huishoudens zijn ouder dan 60 jaar en worden gekenmerkt door inkomensniveaus die lager liggen dan het nationale gemiddelde. Ze wonen voornamelijk in appartementen of in huizen met twee of drie gevels. Daarnaast behoort slechts 2% van de Belgische huishoudens tot het segment J – Rijkdom en prestige. Onder dit segment vallen de huishoudens met de hoogste inkomens in België. Dit zijn gezinnen met kinderen of tieners die in ruime villa’s wonen.

Om te analyseren of de bevolking van een gemeente lijkt op de nationale bevolking, berekenen we de GINI-coëfficiënt voor elke gemeente. Gemeenten met de laagste scores (donkerblauw) zijn het meest representatief voor de Belgische bevolking. Gemeenten met de hoogste scores (lichtblauw) lijken het minst op de gemiddelde Belgische verdeling.

En u, woont u in een ‘gemiddelde’ gemeente? Heeft u een idee in welke gemeenten we de huishoudens vinden die België het beste weerspiegelen?

De meest ‘gemiddelde’ gemeente van België is…
Arlon!

De analyse onthult dat de meest representatieve gemeente van de Belgische bevolking Arlon is. Deze gemeente in de provincie Luxemburg telt meer dan 30.000 inwoners en de typologie van haar bevolking lijkt het meest op die van België! Andere gemeenten behalen vergelijkbare scores. Inderdaad, de gemeenten Messancy (8.000 inwoners), Etalle (100 inwoners), Merchtem (18.000 inwoners) en Jodoigne (15.000 inwoners) hebben een bevolkingstypologie die vergelijkbaar is met die van België.

De meest gemiddelde gemeenten van België

België
1Arlon
2Etalle
3Messancy
4Jodoigne
5Merchtem
6Pepinster
7Zaventem
8Tervuren
9Grimbergen
10Kraainem

Merchtem en Arlon, de meest gemiddelde gemeenten van Vlaanderen en Wallonië

Als we deze analyse regionaal uitvoeren, verschijnen andere gemeenten in de top.

In Wallonië zijn de meest representatieve gemeenten Braine-l’Alleud (40.000 inwoners), Wavre (36.000 inwoners) en Ottignies-Louvain-la-Neuve (32.000 inwoners) in Waals-Brabant en Trooz (8.000 inwoners) en Pepinster (9.000 inwoners) in de provincie Luik.

In Vlaanderen liggen de meest ‘gemiddelde’ gemeenten voornamelijk in Vlaams-Brabant. Naast het al genoemde Merchtem (18.000 inwoners) vinden we er ook Hoegaarden (6.000 inwoners), Tervuren (23.000 inwoners), Wezembeek-Oppem (13.000 inwoners), Kraainem (13.000 inwoners), Zaventem (36.000 inwoners), Grimbergen (40.000 inwoners) en Asse (26.000 inwoners). Ook de gemeenten Gent (270.000 inwoners) en Sint-Niklaas (80.000 inwoners) in Oost-Vlaanderen, en Duffel (18.000 inwoners) in de provincie Antwerpen lijken sterk op de nationale verdeling.

VlaanderenWallonië
1MerchtemArlon
2ZaventemEtalle
3TervurenMessancy
4GrimbergenJodoigne
5KraainemPepinster
6Wezembeek-OppemTrooz
7Sint-NiklaasBraine-l’Alleud
8GentWavre
9DuffelOttignies-Louvain-la-Neuve
10HoegaardenGenappe

Conclusie

Dividuals is een krachtig hulpmiddel waarmee bedrijven gemakkelijk de diversiteit van de Belgische huishoudens kunnen begrijpen. Gebruik Dividuals om doelgroepen te identificeren, hun kenmerken en verwachtingen te begrijpen, ze te lokaliseren, te kwantificeren en effectief met hen te communiceren. Ontdek meer over Dividuals of neem contact met ons op voor een demonstratie.

Similar articles